شرایط نمونه گیری آزمایش های مختلف به چه صورت است؟ یکی از ابزار کار پزشکان پس از معاینه بالینی و گرفتن خاطره از بیمار معاینه است. در برخی موارد معاینه کنترل کامل توسط پزشک تجویز می شود که برای تشخیص بیماری، بررسی سیر بیماری و ارزیابی وضعیت سلامتی استفاده می شود. ممکن است پس از مشاهده برخی علائم یک بیماری نگران سلامت جسمانی خود شده باشید.
در آن زمان به پزشک مراجعه می کنید و با نظر پزشک معاینه کامل انجام می دهید تا از سلامت خود، احتمال بیماری، کمبود یا افزایش برخی از مواد معدنی و ویتامین ها در بدن مطمئن شوید. در آن زمان لازم است افراد قبل از تست کنترل کامل از شرایط آن اطلاع داشته باشند.
مزایای یک چکاپ کامل برای سلامت
یکی از توصیه های پزشکان به ویژه برای افراد مسن و میانسال برای اطمینان از سلامت جسمانی، انجام معاینات کامل در فواصل زمانی معین است. در این صورت اگر بدن ما در معرض خطر بیماری های مختلف باشد، می توان قبل از ابتلا به این بیماری و درگیری شدید، آن را تشخیص داد. در نتیجه روند درمان سریعتر و راحت تر انجام خواهد شد.
توجه داشته باشید که بسیاری از بیماری هایی که می توانند انسان را درگیر کنند دوره نهفته دارند. بنابراین در این مدت بیماری هیچ علامتی نخواهد داشت و فرد متوجه بیماری نمی شود. این در حالی است که در بسیاری از موارد علائم بیماری با پیشرفت بیماری در بدن انسان ظاهر می شود، بنابراین درمان آن دشوارتر خواهد بود.
لیست کامل آزمایش هایی که نیاز به ناشتا دارند؟
تست هایی که به 8 تا 10 ساعت ناشتایی نیاز دارند:
- FBG یا قند (گلوکز) خون ناشتا
- قند (گلوکز) خون 2 ساعته یا 2hpp
- اسید اوریک خون
- اسیدآمینه های خون و ادرار
- اسید فولیک، اسید صفراوی تام
- سرولوپلاسمین
- گاما گلوتامیل ترانسفراز یا GGT
- آزمایش تحمل لاکتوز
- آمیلاز سرم
- لیپاز
- C-Peptide و انسولین
- PTH
- آدیپونکتین
- هورمون رشد
- پروتئین کمپلمان Cq1
تست هایی که به 10 تا 12 ساعت ناشتایی نیاز دارند:
- گلوکاگون
- کلسیتونین
- الاستاز
- هموسیستئین
- HDL کلسترول
- LDL کلسترول
- فسفر
- کلسیستوکینین (CCK)
- پلی پپتید پانکراس (نمونه سرم)
- سکرتین
آزمایشاتی که به 12 تا 14 ساعت ناشتایی نیاز دارند:
- TIBC
- آهن
- UIBC
- آزمایش تحمل قند گلوکز یا GTT
- کلسترول
- تری گلیسرید
- لپتین
- گاسترین
- لیپید تام
- لیپوپروتئین A
- آپولیپوپروتئین ها
- ویتامین E
- لیپوپروتئین الکتروفورزیس
- اسیدهای چرب زنجیره بسیار بلند یا VLCFA
- 5 هیدروکسی ایندول استیک اسید
- ظرفیت اتصال ویتامین ب 12 یا Vitamin B12 Binding Capacity
- ویتامین ب 12
- فسفولیپید سرم یا پلاسما
- پروانسولین
- گاسترین سرم
- ویتامین B6
- ویتامین K
- ویتامین A
- IGFBP1
- کوآنزیم Q10
- ویتامین B61
- ویتامین C یا آسکوربیک اسید
ازمایشهایی که فست گرفتن آنها ضروری نیست، اما بهتر است فرد فست بگیرد (حداقل 5 ساعت):
- کلسیم
- آلکالین فسفاتاز یا ALP
- آلدولاز
- اسید فسفاتاز پروستاتیک و تام یا ACP
- فنیل آلانین 4 ساعت پس از مصرف غذا
- کلراید
- کرایوگلوبولین
- کورتیزول
- هاپتوگلوین
- پری آلبومین
- ترانسفرین
- کاروتن سرم
- IGFBP2
- آزمایش های مربوط به آرتریت روماتوئید
- اینهیبین A
- پیپکولیک اسید
- اسید لاکتیک پلاسما
- اسید پیروویک
- آزمایش Beta CTX-1 یا Cross Laps
- وسکوزیته سرم
- الکتروفورز پروتئین سرم
- آزمایش P1NP یا Procollagen 1 Intact N-Terminal Propeptide
- آنتی ژن مهارکننده استراز C1
- مهارکننده استراز C1
- ایمونوگلوبولین D
- بررسی عملکرد کمپلمان C5 سرم
- آنتی ژن کمپلمان C5 سرم
- 1و25 دی هیدروکسی ویتامین D
برای معاینه کامل چه آزمایشاتی لازم است؟
قبل از تشریح کامل شرایط قبل از آزمایش، بهتر است انواع تست های مورد نیاز برای بررسی کامل بررسی شود. توجه داشته باشید که بررسی دقیق تست کنترل کامل باید توسط پزشک متخصص بررسی شود و این مقاله صرفا جهت افزایش اطلاعات شما عزیزان می باشد.
-
آزمایش خون
این آزمایش قسمت اصلی چکاپ است که به آن شمارش کامل خون نیز می گویند. آزمایش خون انواع و تعداد سلول های خونی مانند گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها را بررسی می کند. استفاده از این تست برای تشخیص مشکلاتی مانند سرطان خون، کم خونی، مالاریا، بررسی وضعیت تغذیه و همچنین عفونت است.
-
آزمایش ادرار
آزمایش ادرار برای بررسی بیماری هایی مانند عفونت ادراری، دیابت و بیماری های کلیوی است و نمونه ادرار باید استریل و تمیز باشد. این آزمایش اسیدیته، غلظت، باکتری و نوع مواد و سلول های ادرار را بررسی می کند. برای شرایط قبل از آزمایش ادرار باید بدانید که نمونه ادرار صبح زود به دلیل غلظت بالاتر مناسب تر است.
-
آزمایش چربی خون
این آزمایش پارامترهایی مانند کلسترول، تری گلیسیرید، HCL و لیپوپروتئین های LDL را بررسی می کند. و طی این مدت خطرات احتمالی بیماری قلبی، سکته و بیماری قلبی مشخص می شود. مصرف غذاهای چرب و فست فودها در سبک زندگی مدرن، انجام آزمایش چربی خون را ضروری می کند.
-
آزمایش قند خون
با کمک این آزمایش سطح گلوکز یا قند خون بررسی می شود و بیماری هایی مانند دیابت تشخیص داده می شود. مطمئناً یک آزمایش قند خون در لیست بررسی کامل وجود دارد. با کمک نمونه خون، میزان گلوکز خون بررسی می شود. آزمایش قند خون باید با معده خالی و پس از مصرف شربت قند انجام شود.
-
آزمایش مدفوع
در این آزمایش نمونه مدفوع موجود در ویال جمع آوری از نظر رنگ، شکل، وجود باکتری و ویروس، قارچ، انگل، عفونت، چربی و فیبر بررسی می شود. توجه داشته باشید که پس از نمونه برداری باید ظرف مدت یک ساعت به آزمایشگاه برده شود.
-
معاینه تیروئید
آزمایش تیروئید برای کسانی که دچار چاقی و کاهش وزن هستند ضروری است. این آزمایش برای بررسی اختلالات تیروئید مانند کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، گواتر، ندول های تیروئید انجام می شود. تشخیص این بیماری ها با اندازه گیری میزان هورمون های محرک و هورمون های تیروئیدی صورت می گیرد.
آزمایشهای اصلی که در طی یک شمارش کامل خون بررسی میشوند، شامل نکات ذکر شده است. در برخی موارد تست پاپ اسمیر، روماتیسم، ایدز، تست HPV، تست هپاتیت، تست عملکرد کبد، تست عملکرد کلیه، تست آلرژی و آنتی بادی، سرطان خون و تست ژنتیک و … با تجویز پزشک انجام می شود.
بررسی آمادگی لازم قبل از آزمایش کنترل کامل
اگر قصد بررسی کامل را دارید، باید قبل از آزمون مرور کامل، شرایط را رعایت کنید تا نتایج آزمون کاملاً دقیق و صحیح باشد.
- برای انجام برخی آزمایشات، باید صبح ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کنید. بررسی کامل نیز بخشی از این آزمایشات است. بنابراین نباید 10-12 ساعت قبل از آزمایش غذا بخورید و عصر قبل از آزمایش یک وعده غذایی سبک میل کنید.
- توجه داشته باشید که نوشیدن چای، قهوه و آب میوه 10 تا 12 ساعت قبل از معاینه ممنوع است. البته نوشیدن آب اشکالی ندارد.
در صورت مصرف داروی خاصی به پزشک و مسئول نمونه برداری اطلاع دهید. - چند ساعت قبل از آزمایش، نباید سیگار بکشید، زیرا این می تواند بر نتیجه تأثیر منفی بگذارد.
- عصر قبل از معاینه کامل، از فعالیت بدنی شدید که سیستم گوارشی را تحریک می کند خودداری کنید.
- در صورت وجود آزمایش اوره خون در آزمایش کنترل کامل، باید از مصرف زیاد غذاهای حاوی گوشت در 2 تا 3 روز قبل از انجام آن خودداری کنید.
راهنمای ناشتایی جهت انجام آزمایش ها
دستورالعمل های زیر جهت کمک به بیماران و مراجعین محترم در جمع آوری مناسب نمونه ها جهت انجام آزمایشات درخواستی پزشکان محترم ارائه شده است.
برای انجام آزمایشاتی مانند: قند خون ناشتا، تری گلیسیرید و … ناشتا بودن به موقع لازم است، زیرا خوردن می تواند منجر به تغییر در نتایج آزمایش و در نتیجه تشخیص نادرست شود.
برای آزمایشاتی که نیاز به انجام آزمایش با معده خالی دارند، لطفاً موارد زیر را رعایت کنید:
- 24 ساعت قبل از آزمایش از نوشیدن مایعات زیاد خودداری کنید.
- 8 ساعت قبل از رفتن به آزمایشگاه چیزی (به جز آب) نخورید و ننوشید.
- آزمایش قند به حداقل 8 ساعت ناشتا بودن نیاز دارد.
- اگر آزمایشات مربوط به چربی خون مانند تری گلیسیرید برای شما درخواست شده است، حداقل دوره ناشتایی 12 ساعت است.
- در دوران ناشتا از نوشیدن آب میوه، چای و قهوه خودداری کنید، اما نوشیدن آب اشکالی ندارد. (مگر اینکه محدودیت مصرف آب توسط پزشک ذکر شده باشد.)
- از استعمال دخانیات، جویدن آدامس، ورزش و ورزش در دوران روزه داری خودداری کنید. این موارد می تواند منجر به تحریک دستگاه گوارش و تغییر در نتایج آزمایش شود.
- داروهایی را که مصرف می کنید به آزمایشگاه اطلاع دهید و با پزشک خود در مورد قطع یا عدم قطع مصرف دارو برای آزمایش صحبت کنید.
- برای جلوگیری از اثر گرسنگی شدید، نباید بیش از 16 ساعت فست بگیرید.
- پس از نمونه برداری، می توانید رژیم غذایی عادی و فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرید.
نکته نهایی در مورد شرایط نمونه گیری آزمایش های مختلف|راهنمای نمونه گیری
برای گرفتن نتایج صحیح و دقیق از آزمایش چکاپ کامل بدن به نکات ذکر شده در این مقاله در مورد شرایط قبل از آزمایش چکاپ کامل توجه کنید. اگر قصد انجام آزمایش چکاپ کامل را دارید، اولین توصیه ما انتخاب آزمایشگاهی با تجهیزات دقیق و مدرن است. به این ترتیب می توانید از صحت نتایج آزمون مطمئن شوید.
آزمایشگاه تخصصی بیمارستان مجازی ارمغان با بهره گیری از کادری مجرب و متخصص زیر نظر بهترین پزشکان تهران با بیش از 40 سال فعالیت درخشان، خدمات آزمایش خون و نمونه برداری را با پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا در جهت ارتقاء سطح بهداشت و سلامت شهری انجام می دهد. برای اطلاعات بیشتری در مورد بیمارستان مجازی ارمغان و نمون گیری های مختلف در منزل می توانید با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.
پنل عفونی و آزمایش ویتامین زنان و مردان در منزل
آزمایش های کم خونی و چربی خون زنان و مردان در منزل