آزمایش های ناباروری بانوان و آقایان در منزل به چه صورت است؟ در مورد لزوم انجام تحقیقات ناباروری در مردان و زنان، در ابتدا ذکر این نکته ضروری است که از هفت زوجی که ازدواج می کنند، یک زوج با مشکل ناباروری مواجه هستند.
ناباروری علل مختلفی دارد که 30 درصد مربوط به مردان و 70 درصد مربوط به زنان است. روش های مختلفی برای تشخیص ناباروری در زنان و مردان وجود دارد که یکی از مهم ترین آنها انجام آزمایش ناباروری برای زنان و مردان است، در ادامه در مورد آنها بحث خواهیم کرد.
آزمایشات ناباروری زنان و مردان
آزمایش های ناباروری به شما کمک می کند تا علت دقیق ناباروری را دریابید. این کار روند بهبودی را تسریع می کند. برای تشخیص دقیق این مشکل لازم است زنان و مردان به طور همزمان تحت آزمایش های پزشکی قرار گیرند. این آزمایش ها شامل آزمایش هورمون خون و آزمایش اسپرم است.
اکثر مشکلات ناباروری در مردان و زنان قابل حل است. امروزه بسیاری از زوج های نابارور به امید بچه دار شدن تحت درمان های گران قیمت و زمان بر ناباروری قرار می گیرند. آمارهای نگران کننده از افزایش ناباروری در کشور نشان از شیوع بالای ناباروری اولیه و ثانویه در بین زوجین دارد.
در ایران میزان بروز ناباروری حدود 15 درصد است و هر ساله آثار مخرب اقتصادی و فشار روانی زیادی را بر جامعه تحمیل می کند. به گفته کارشناسان، اگر زوجین به مدت 12 ماه باردار نشوند (به ویژه در گروه سنی زیر 35 سال) آنها باید توسط پزشک متخصص ناباروری یا متخصص زنان، زایمان و نازایی معاینه شوند. حضور همسر در معاینات باروری ضروری است تا بتوانید به سوالات پزشک در مورد سبک زندگی و سلامتی پاسخ دقیق دهید.
چرا باید آزمایش ناباروری انجام دهیم؟
ناباروری به ویژه در زنان یکی از مشکلات پیچیده ای است که در صورت تشخیص گاهی قابل درمان است. ناباروری می تواند به دلیل مشکلات هورمونی یا کمبود ذخیره تخمدان در زنان باشد. بنابراین زمانی که خانمی با ناباروری مواجه می شود، پزشک معالج آزمایش تشخیصی ناباروری را تجویز می کند تا وضعیت بدن او را از نظر هورمون هایی مانند تستوسترون و پرولاکتین بررسی کند.
آزمایش تشخیص ناباروری در زنان
نکته ای که باید در نظر داشت این است که ناباروری دوطرفه است. وقتی زن و شوهری به دلیل ناباروری به پزشک متخصص مراجعه می کنند، هر دو طرف باید آزمایش ناباروری بدهند و معاینه شوند. در آزمایش تشخیص ناباروری خانم ابتدا باید آزمایشات لازم در خصوص تخمدان ها انجام شود و سونوگرافی واژینال انجام شود.
ذخیره تخمدان با سونوگرافی واژینال تعیین می شود. یکی دیگر از روش های تشخیص ناباروری در زنان، انجام آزمایش های هورمونی است که هورمون تیروئید و پرولاکتین را بررسی می کند. یکی از آزمایش های مهمی که در این زمینه انجام می شود، آزمایش AMN یا ذخیره تخمدانی است که پس از آن باید لوله های فالوپ بررسی شوند. برای تشخیص علل ناباروری، تست پاپ اسمیر نیز از دهانه رحم انجام می شود. در نهایت با تشخیص ناباروری می توان درمان ناباروری را آغاز کرد.
آزمایش تشخیص ناباروری در مردان
بارداری در مردان نیازمند توانایی بیضه ها برای تولید اسپرم، ترشح موثر آنها به واژن و توانایی آنها برای رسیدن به تخمک است. آزمایشاتی که برای بررسی ناباروری مردان انجام می شود برای تعیین نقص در هر یک از فرآیندهای ذکر شده است.
- • تجزیه و تحلیل مایع منی: پزشک ممکن است چندین نمونه از مایع منی را از طریق خودارضایی یا مقاربت و انزال در یک ظرف تمیز درخواست کند. همچنین ممکن است ادرار از نظر اسپرم بررسی شود.
- • آزمایش هورمونی: برای تعیین سطح تستوسترون و هورمون های مردانه انجام می شود.
- • آزمایش ژنتیک: برای تعیین نقایص ژنتیکی که باعث ناباروری می شود انجام می شود.
- • نمونه برداری از بیضه: برای شناسایی ناهنجاری های موثر در ناباروری یا بهبود اسپرم انجام می شود.
- • در شرایط خاص امکان انجام رادیولوژی نیز وجود دارد. در شرایط دیگر، ممکن است آزمایشاتی برای ارزیابی کیفیت اسپرم انجام شود.
انواعی از آزمایشات ناباروری در زنان
انواع مختلف تست های ناباروری زنان توسط پزشکان برای تشخیص دقیق ترین حالت ممکن استفاده می شود. بسته به شرایط زوج، ممکن است یک یا چند آزمایش تجویز شود. متداول ترین آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص ناباروری زنان به شرح زیر است:
- پاپ اسمیر
این آزمایش برای تشخیص سلول های غیر طبیعی در اطراف دهانه رحم است. با این آزمایش می توان بیماری هایی مانند انواع سرطان، عفونت های مقاربتی را تشخیص داد. هر یک از این بیماری ها می تواند از بارداری جلوگیری کند.
تست تخمک گذاری
این یک آزمایش خون است که دقت فرآیند تخمک گذاری را ارزیابی می کند.
-
تست هیستروسالپنگوگرافی (HSG)
در این آزمایش، رحم و لوله های فالوپ از نظر نقص یا انسداد بررسی می شوند.
- تست ذخیره تخمدان
تست AMH تعداد تخمک های موجود برای تخمک گذاری را در تخمدان تخمین می زند.
- آزمایش هورمون LH
هورمون LH توسط یک واکنش پیچیده بین هیپوتالاموس و غده هیپوفیز و تأثیر آنها بر تخمدان ها و بیضه ها کنترل می شود. تست LH سطح این هورمون را به شما نشان می دهد. مقدار هورمون LH قبل از تخمک گذاری در خون به بالاترین حد خود می رسد.
- آزمایش هورمون پروژسترون
افزایش هورمون پروژسترون در خون نشان دهنده روند تخمک گذاری است. این سوال با آزمایش پروژسترون به خوبی بررسی می شود.
- آزمایشات تصویربرداری
یکی از این آزمایش ها سونوگرافی لگن برای تشخیص بیماری های رحم و تخمدان است. سونوگرافی واژینال نیز برای سلامت دستگاه تناسلی تجویز می شود.
- هیستروسکوپی
در این روش از یک دستگاه باریک با قطر کم برای معاینه رحم استفاده می شود. این دستگاه مجهز به لامپ و دوربینی است که به پزشک اجازه می دهد داخل رحم را ارزیابی کند.
- لاپاراسکوپی
این روش برای دیدن اندام های حفره شکمی از طریق دستگاهی به نام لاپاراسکوپ انجام می شود. لاپاراسکوپی در واقع یک عمل کوچک است که در آن پزشک با ایجاد یک سوراخ کوچک در ناحیه شکم، اندام های داخلی را بررسی می کند. بیماری هایی مانند انواع کیست های رحمی، چسبندگی مجاری تخمک گذاری و انواع عفونت ها با این روش قابل تشخیص هستند.
انواع از آزمایشات ناباروری مردان
باروری در مردان مستلزم آن است که بیضه بتواند به اندازه کافی اسپرم سالم تولید کند و این اسپرم بتواند به درستی به تخمک های آزاد شده در واژن برسد. در تست ناباروری مردان، تمام این مراحل برای تشخیص نقص در فرآیند بررسی می شود. در ابتدا، پزشک یک معاینه بالینی از وضعیت فیزیکی و سیستم تولید مثل انجام می دهد. علاوه بر این، بسته به شرایط فرد، آزمایشات زیر تجویز می شود:
- آزمایش بررسی مایع منی
در این آزمایش از فرد نمونه اسپرم گرفته می شود. آزمایشگاه اسپرم موجود در نمونه را تجزیه و تحلیل می کند و ویژگی های حرکتی و شکل فیزیکی آن را گزارش می دهد.
- آزمایش هورمونی
برای بررسی سطح تستوسترون و سایر هورمون های مردانه از فرد نمونه خون گرفته می شود.
- آزمایش ژنتیک
این آزمایش برای یافتن ریشه های احتمالی نقص ژنتیکی در بروز ناباروری انجام می شود.
- بیوپسی از بافت بیضه
در این روش نمونه بافتی از بیضه گرفته می شود تا فرآیند تولید اسپرم بررسی شود.
- تست های تصویربرداری
در برخی موارد، ام آر آی از مغز و سونوگرافی دستگاه تناسلی نیز ممکن است انجام شود.
درمان ناباروری زنان به چه صورت است؟
موفقیت درمان ناباروری به عوامل متعددی بستگی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
علت اصلی ناباروری
مدت زمان ناباروری
سن زن و شوهر
درمان ناباروری معمولا نیازمند هزینه های اقتصادی بالا و صبر و حوصله زیادی است. برای برخی از زنان، استفاده از یک یا دو روش درمانی برای بهبود باروری کافی است. اما برای برخی دیگر، ممکن است چندین دوره درمانی برای رسیدن به باروری لازم باشد. متداول ترین روش های درمانی برای زنان به شرح زیر است:
- القای تخمک گذاری با استفاده از داروهای باروری
این داروها به عنوان روش اصلی درمان برای زنانی که در فرآیند تخمک گذاری اختلال دارند، در نظر گرفته می شود. داروهای القای تخمک گذاری با تنظیم یا تحریک تخمک گذاری شرایط باروری را بهبود می بخشند. پزشک در مورد انواع مختلف داروها و مزایا و معایب هر کدام به شما می گوید.
- لقاح داخل رحمی (IUI)
در این روش درمانی، اسپرم مستقیماً در دستگاه تناسلی قرار می گیرد تا تخمک در زمان تخمک گذاری بارور شود. زمان IUI به چرخه قاعدگی و دارو بستگی دارد.
- جراحی برای بازگرداندن باروری
برخی از مشکلات رحمی مانند پولیپ آندومتر، سپتوم رحم، بافت نکروزه داخل رحمی را می توان با جراحی هیستروسکوپی درمان کرد. برخی از نقایص دیگر مانند اندومتریوز و چسبندگی لگن را می توان با لاپاراسکوپی درمان کرد.
درمان ناباروری در مردان به چه صورت است؟
- اصلاح سبک زندگی
تغییرات سبک زندگی و برخی عادات روزانه می تواند شانس باروری را افزایش دهد. برای مثال دوری از محیط های آلوده به مواد شیمیایی، داشتن رژیم غذایی مغذی، فعالیت های ورزشی منظم و بهبود رابطه جنسی با همسر از این موارد هستند.
- تجویز دارو
برخی از داروها بر روی کمیت و تحرک اسپرم تاثیر مثبت دارند و شانس باروری را افزایش می دهند. این داروها با بهبود عملکرد بیضه، تولید اسپرم سالم تری را القا می کنند.
- عمل
در برخی موارد که مجاری انتقال اسپرم مسدود شده است، جراحی می تواند باروری را به فرد بازگرداند. در برخی بیماری های دیگر مانند واریکوسل، جراحی باعث رفع اختلال می شود.
- القای اسپرم
در این روش با تحریک تولید اسپرم، شانس باروری دو برابر می شود. در برخی از مردان میزان اسپرم در مایع منی بسیار کمتر از حد طبیعی است و با روش های درمانی می توان تعداد اسپرم را در مایع منی افزایش داد.
نکته نهایی در مورد آزمایش های ناباروری بانوان و آقایان در منزل شهریار
همانطور که در متن ذکر شد، از هر 7 زوج، یک زوج نابارور هستند. دلایل ناباروری می تواند متفاوت باشد. هنگامی که زوجین نابارور تشخیص داده می شوند، می توان درمان ناباروری را آغاز کرد. برای تشخیص ناباروری تست های مختلفی برای خانم ها و آقایان وجود دارد که به آن ها پرداخته ایم بر این اساس هزینه تست ناباروری نیز متفاوت خواهد بود. در فرآیند تعیین ناباروری، زن و مرد باید آزمایش مناسب را برای تشخیص ناباروری انجام دهند.
انجام تست های تشخیصی ناباروری مردانه نقش مهمی در شناسایی و درمان مشکلات مربوط به باروری ایفا می کند و شامل مجموعه ای از آزمایش ها و معاینات است که برای ارزیابی کیفیت و تعداد اسپرم در نمونه اسپرم مردانه استفاده می شود. از این آزمایشات برای تشخیص و بررسی اثربخشی درمان ناباروری استفاده می شود. ممکن است برای تعیین علت ناباروری چندین آزمایش لازم باشد. اما در برخی موارد علت ناباروری هرگز مشخص نمی شود. به خاطر داشته باشید که این آزمایشات می تواند گران باشد و ممکن است تحت پوشش بیمه قرار نگیرد.
مقالات پیشنهادی